test

Plus que jamais

De 33-jarige Hélène leeft al jaren gelukkig met Mathieu in Bordeaux. Hun diepe band wordt op de proef gesteld sinds Hélène is gediagnosticeerd met een zeldzame longziekte. Terwijl zij de hoop op genezing heeft opgegeven en zich steeds meer in zichzelf keert, is Mathieu ervan overtuigd dat een longtransplantatie het tij kan keren. Op zoek naar antwoorden stuit Hélène op een Noorse blogger die ernstig ziek is en zijn situatie met humor beschrijft. In een opwelling reist ze naar het Hoge Noorden om hem te ontmoeten en met zichzelf en haar lot in het reine te komen. Plus que jamais is een intiem en ontroerend verhaal over liefde, loslaten en de vrijheid om eigen keuzes te maken. Het drama van regisseur Emily Atef werd in Cannes vol lof ontvangen vanwege de visueel imponerende beelden en het sterke samenspel van Vicky Krieps en Gaspard Ulliel. Voor de acteur, die in januari overleed na een ski-ongeval, was het zijn laatste filmrol.

test

Piece of My Heart

Film die los gebaseerd is op de geschiedenis van Olga de Haas, een van Nederlands beste ballerina’s die ten onder is gegaan aan prestatiedruk, drugs, drank en anorexia.
Amsterdam, de jaren 70. Terwijl Olga en Irma, beiden getalenteerde danseressen, zich staande proberen te houden in de veeleisende en ambitieuze balletwereld, wordt Olga als de grote nieuwe ster van het Koninklijk Ballet gelanceerd. Al snel ontdekt Olga ook de schaduwzijde van haar talent en moet Irma toezien hoe haar beste vriendin bezwijkt onder de prestatiedruk, zichzelf verliezend in het losbandige nachtleven. De film is een eerbetoon aan die jong overleden ballerina Olga de Haas (1944-1978). Het team achter Piece of My Heart besloot er echter geen biopic van te maken, maar de nodige fictie toe te laten.

test

Rose

Rose is een Deens feelgood drama van regisseur Niels Arden Oplev dat in eigen land een enorme hit was.
Met zuster Ellen en zwager Vagn neemt de schizofrene Inger deel aan een busreis van Denemarken naar Parijs. Het is even wennen voor haar medepassagiers, want Inger flapt er van alles uit. En eenmaal in Parijs zorgt ze, niet alleen tot wanhoop van Ellen, voor nog meer opschudding.
Razend knap omzeilt Rose de valkuil van goedkoop sentiment. Hoofdpersoon Inger is lastig, egocentrisch en wispelturig. Niet knuffelbaar, wel beklagenswaardig en ja, soms ook erg grappig. Een weergaloze rol van Sofie Gråbøl, in wie we met enige moeite de stugge rechercheur Sarah Lund uit de populaire Deense tv-serie The Killing herkennen.

test

Triangle of Sadness

Met deze zowel hilarische als verbijsterende film, won regisseur Ruben Östlund (The Square) voor de tweede keer een Gouden Palm.
De modellen Carl en Yaya worden uitgenodigd voor een luxe cruise met aan boord een bont gezelschap aan rijke passagiers. Hieronder bevindt zich een Russische oligarch, een Britse wapenhandelaar en een alcoholische kapitein (Woody Harrelson). In eerste instantie oogt alles perfect, maar er is een hevige storm op komst. De cruise eindigt catastrofaal en het koppel strandt met een groep miljardairs en een schoonmaakster op een onbewoond eiland. In de strijd om te overleven wordt de hiërarchie volledig op zijn kop gezet. De titel van de film verwijst naar de rimpel tussen de wenkbrauwen, het ‘driehoekje van verdriet’, wat de rijke mensen graag weg laten halen.

test

De Acht Bergen

Geslaagde verfilming van het gelijknamige boek van Paolo Cognetti door regisseur Felix van Groeningen (The Broken Circle Breakdown).
De Acht Bergen (naar de bestseller Le Otto Montagne van Paolo Cognetti) vertelt het verhaal van de bijzondere vriendschap tussen de stadse Pietro en Bruno; een jongen uit de bergen. In hun levenslange zoektocht naar geluk zwerft Pietro de wereld over terwijl Bruno trouw blijft aan zijn berg. Ondanks hun totaal verschillende levens, blijft de vriendschap uit hun kinderjaren ogenschijnlijk onverwoestbaar. Een film over liefde tussen mensen, eenzaamheid, houvast, familierelaties en verknocht zijn aan een streek. Tijdens de film word je niet alleen meegevoerd door het verhaal maar zeker ook door de prachtige bergen. De film won tijdens het afgelopen filmfestival van Cannes, de juryprijs.

test

Close

De jonge regisseur Lukas Dhont ontroerde en veroverde het afgelopen Filmfestival van Cannes met zijn ingetogen portret van een vriendschap.
Leo en Remi, 13, zijn vrienden zo lang ze zich kunnen herinneren. De vriendschap is vrolijk, intens en bovenal onafscheidelijk. Op het moment dat ze echter naar de Middelbare school gaan wordt hun vriendschap op de proef gesteld en lijkt een ogenschijnlijk onschuldige gebeurtenis genoeg om hen uit elkaar te drijven. De film is groots in al zijn eenvoud. Zonder veel woorden laat de film zien hoe weinig er nodig is om een hechte vriendschap te verbreken en hoe groot de gevolgen hiervan kunnen zijn. Met zijn tweede film won regisseur Lukas Dhont (Girl) de Grand Prix van het Film Festival Cannes 2022.

test

Zee van Tijd

Uitgelezen acteursensemble draagt dit op een waargebeurde geschiedenis gebaseerd gezinsdrama, waarin verdriet een taaie en levenslange metgezel blijkt.
Lucas en Johanna hebben de tijd van hun leven wanneer ze ergens in de jaren tachtig met zoontje Kai rond de wereld zeilen. Plotseling is het jongentje Kai verdwenen. Voorgoed. Ook definitief lijkt de daaropvolgende verwijdering tussen Lucas en Johanna. Totdat Lucas veertig jaar later een toneelstuk over de tragedie maakt en bij Johanna weer een oude wond wordt opengereten. Deze aangrijpende gezinstragedie opende de afgelopen editie van het Nederlands Filmfestival en is de eerste film van theaterregisseur Theu Boermans in 28 jaar. Met vader Gijs en zoon Reinout Scholten van Aschat, Elsie de Brauw en Sallie Harmsen als de oude en jonge ouders.

test

The Son

Na The Father, de eerste film uit het drieluik van regisseur Florian Zeller, is nu de tweede film The Son te zien. Overigens staan de films geheel op zichzelf.
Een aantal jaar na de scheiding van zijn ouders voelt de sombere 17-jarige Nicholas zich niet langer thuis bij zijn moeder Kate (Laura Dern). Zijn vader Peter (Hugh Jackman) en diens nieuwe partner Beth (Vanessa Kirby) besluiten om Nicholas in huis te nemen in een poging zijn leven weer op de rit te krijgen. Peter doet er alles aan om een betere vader te zijn voor zijn zoon dan zijn eigen vader (Anthony Hopkins) voor hem was. Maar zijn alle goedbedoelde zorgen genoeg om Nicholas te helpen?

test

Mrs. Harris Goes to Paris

In dit nostalgische sprookje voor volwassenen ligt zelfs voor een huishoudster een jurk van Christian Dior binnen handbereik.
Londen, 1957. Mrs. Harris is een huishoudster die voor haar werk bij rijke klanten over de vloer komt. Nadat ze bij een van hen een glimp heeft opgevangen van een schitterende jurk van het beroemde Franse modehuis Dior, kan ze maar aan één ding denken: zelf ooit zo’n exclusief stukje haute couture te bezitten. De wonderen zijn de wereld nog niet uit in dit lieve sprookje, want Mrs. Harris slaagt er zowaar in het nodige geld bijeen te brengen om haar droom in vervulling te laten gaan. En tegen haar eenvoudige charme blijkt geen snobistische Fransman of Française bestand.

test

The Lost King

In deze originele film die geregisseerd is door Stephen Frears, is net zoals in zijn film Philomena (2013), wederom een sterke rol voor Steve Coogan weggelegd.
Na een bezoek aan de vertoning van het Shakespeare stuk ‘King Richard’, krijgt Philippa Langley (Sally Hawkins) compassie voor deze volgens de geschiedenisboeken, barbaarse koning. Ze krijgt hierna een visioen, waarin ze ziet dat de restanten van het lichaam van de koning zich onder een parkeerplaats in Leicester zouden bevinden. Ze bijt zich vast in het onderzoek, wat leidt tot veel onbegrip in haar omgeving. Experts en academici reageren sceptisch op haar ideeën, maar Philippa zet door en met succes. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.