test

The Braid

Drie vrouwen, drie continenten, drie culturen; in The Braid, de verfilming van haar gelijknamige bestseller, vertelt regisseur Laetitia Colombani het verhaal van drie levens die ondanks grote verschillen toch met elkaar vervlochten zijn. In India is Smita een zogenaamde onaanraakbare die de kost verdient met het opruimen van uitwerpselen. Ze droomt ervan haar dochter een opleiding te geven, iets wat onmogelijk lijkt. Maar ze is bereid alles op te geven voor een betere toekomst. In het Canadese Montreal is Sarah een gescheiden moeder die haar borstkankerdiagnose verborgen probeert te houden om haar geplande promotie niet in gevaar te brengen. Op het Italiaanse Sicilië probeert Giulia het pruikenatelier van haar vader ondanks vele tegenslagen open te houden.
Een verhaal over het doorzettingsvermogen van vrouwen, en onbewuste verbintenis.

test

Spoorloos

George Sluizers met een Gouden Kalf onderscheiden psychothriller over een verdwijning werd een klassieker en is nu gerestaureerd.
Spannende verfilming van Tim Krabbé’s roman Het gouden ei, waarin een jonge vrouw Saskia (Johanna ter Steege) tijdens een vakantie naar Zuid-Frankrijk verdwijnt. Haar man Rex (Gene Bervoets) blijft jarenlang obsessief naar haar zoeken. Stanley Kubrick noemde het “de angstwekkendste film die ik ooit heb gezien” – geen gering compliment van de maker van The Shining. Spoorloos geldt als een nagelbijtend verslag, vol onderhuidse spanning, over een plotselinge verdwijning en de gevolgen daarvan voor de achterblijvers.

test

Treasure

De Amerikaanse Ruth neemt haar vader Edek, een overlever van de Holocaust, mee op een vader-dochter-roadtrip naar zijn geboorteland Polen.
Waar Ruth inzicht hoopt te krijgen in het verleden van hun familie, heeft de charmante levensgenieter Edek zijn eigen plannen. Hun generatiekloof en de cultuurclash die ze ondervinden in het postcommunistische Polen van de jaren ’90 tonen hoe het zoeken naar verbinding niet alleen verdrietig hoeft te zijn. Treasure is gebaseerd op de bestseller Too Many Men van de New Yorkse schrijfster Lily Brett. Girls-actrice Lena Dunham kruipt in de huid van de neurotische Ruth, terwijl Stephen Fry (The Hobbit) de rol van vader Edek vertolkt.

test

Boléro

Regisseur Anne Fontaine (Coco avant Chanel) is terug met een film over de creatie van de Boléro door componist Ravel.

Parijs in de roaring twenties. We volgen Maurice Ravel, die op dat moment als de belangrijkste (nog levende) componist van het land wordt gezien. Hij werkt aan een compositie voor Ida Rubinstein, een extravagante Russische choreografe. Iets zinderends moet het worden, erotisch en gewaagd. Maar terwijl de stad bruist, blijft het bij Ravel stil. Hij verliest zich in zelfkritiek. Overal om zich heen hoort hij inspiratie, maar hij krijgt niets op papier. Hoe dichter de deadline nadert, hoe groter zijn writer’s block wordt. Tot daar ineens een ritme is, voor wat zijn wereldberoemde meesterwerk is geworden: de Boléro.

test

Mothers’ Instinct

Een psychologische thriller met Jessica Chastain en Anne Hathaway in de hoofdrol.

Het is begin jaren zestig, en beste vriendinnen en buren Alice (Jessica Chastain) en Celine (Anne Hathaway) leven een idyllische levensstijl met verzorgde gazons, succesvolle echtgenoten en zoontjes van dezelfde leeftijd. Na een tragisch ongeluk wordt hun perfecte leven abrupt verstoord. Schuldgevoelens, achterdocht en paranoia ontwrichten de zussenband en er ontstaat een psychologische wilsstrijd waarin hun moederinstinct zich van haar meest duistere kant laat zien. Cinematograaf Benoît Delhomme maakt zijn regiedebuut met deze Amerikaanse remake van de Belgische film Duelles. Het originele script werd losjes gebaseerd op de roman ‘Behind the Hatred’ (Derrière la haine) uit 2012, van Barbara Abel.

test

Laatste Ronde

Het vervolg op de film Ventoux (2015) met onder andere Wilfried de Jong en Leopold Witte is de hoofdrol.

Jeugdvrienden André, Bart en David, allen begin 60, gaan klussen in een oude opgekochte hoeve van vriend Joost in België waar hij een bistro van wil maken. Daar aangekomen blijken ze niet langer onsterfelijk. Ze wisselen nog steeds moeiteloos loodzware ernst af met slap ouwehoeren, maar daarmee ontkomen ze niet aan het feit dat ze ouder worden. Als er tijdens het klussen oude irritaties en jaloezie opspelen wordt de vriendschap van sommigen op de proef gesteld. Loyaliteit, noodlot en humor en de komst van de dochter van een van de mannen, zijn hun reddingsboei om de volgende fase in hun leven onder ogen te zien.

test

Challengers

“Een sexy komedie” in de woorden van regisseur Luca Guadagnino (Call Me By Your Name), over een driehoeksverhouding in de tenniswereld.  

Tashi (Zendaya) is een assertieve tenniscoach die getrouwd is met een tenniskampioen die een wat mindere periode doormaakt (Mike Faist). Tashi’s pogingen haar man er weer bovenop te helpen nemen een verrassende wending wanneer hij het moet opnemen tegen de uitgerangeerde Patrick (Josh O’Connor), zijn voormalige beste vriend en de ex van Tashi. Als zaken uit hun verleden er vervolgens toe leiden dat de spanningen hoog oplopen, wordt Tashi gedwongen zich af te vragen welke prijs er voor de winst zal moeten worden betaald. Challengers is geen typische sportfilm. Het gaat niet om de eindscore maar om de veranderende dynamiek tussen de drie personages.

test

Maria Montessori

Biopic over Maria Montessori, een vrouw die haar tijd ver vooruit was en streed voor haar nieuwe onderwijsmethode, in een tijd die werd gedomineerd door mannen.

In Rome, begin 20e eeuw, ontmoet Maria Montessori de succesvolle Franse courtisane Lili d’Alengy. Lili is Parijs ontvlucht om haar reputatie te beschermen, toen de leerstoornis van haar dochter aan het licht dreigde te komen. Maria legt op dat moment de basis voor haar nieuwe en baanbrekende onderwijsmethode. Door Maria leert Lili haar dochter kennen zoals ze is: niet alleen een meisje met een beperking, maar ook iemand met een sterke wil en talenten. Lili helpt op haar beurt Maria om haar ambities waar te maken. De film wordt door de Internationale Montessori Vereniging omarmd en geprezen.

test

Boek in Beeld: The Braid

Drie vrouwen, drie continenten, drie culturen; in The Braid, de verfilming van het boek De Vlecht.

Het verhaal van drie levens, die ondanks grote verschillen toch met elkaar vervlochten zijn. In India is Smita een zogenaamde onaanraakbare die de kost verdient met klusjes die niemand anders wil doen. Ze droomt ervan haar dochter een opleiding te geven, iets wat onmogelijk lijkt. Maar ze is bereid alles op te geven voor een betere toekomst. In het Canadese Montreal is Sarah een gescheiden moeder die haar borstkankerdiagnose verborgen probeert te houden om haar geplande promotie niet in gevaar te brengen. Op het Italiaanse Sicilië probeert Giulia het pruikenatelier van haar vader ondanks vele tegenslagen open te houden.

Een verhaal over het doorzettingsvermogen van vrouwen, en onbewuste verbintenis.

test

The Peasants – Boek in Beeld

test

Back to Black

Back to Black is een ode aan één van de meest iconische muzieksterren van de 21e eeuw: Amy Winehouse.
De film bevat veel van Amy’s hits en focust op haar buitengewone genialiteit en de humor en eerlijkheid waarmee ze alles wat ze deed, doordrenkte. De biopic vertelt Amy Winehouses levensverhaal, van haar opvoeding en bruisende jaren in Londen tot haar intense reis naar wereldwijd succes, maar laat ook de donkere kant daarvan zien. Gedurende haar hele carrière tot aan haar tragische dood bleef de zangeres worstelen met haar demonen, haar roem en de ongezonde knipperlichtrelatie met haar grote liefde. Interessant om te weten is dat regisseuse Sam Taylor-Johnson (Nowhere Boy), een vriendin van Amy was. Matt Greenhalgh (Control ) schreef het scenario.

test

De Terugreis

Martin van Waardenberg en Leny Breederveld spelen de hoofdrollen in een melancholische, maar zeker ook humoristische roadmovie.
Jaap is al bijna 50 jaar samen met Maartje. Waar de nukkige Jaap niet veel zin meer heeft om dingen te ondernemen, zit de soms wat verwarde Maartje nog vol levenslust. Als het echtpaar een brief ontvangt van een oude vakantievriend, laat Jaap zich met gepaste tegenzin overhalen om hem op te zoeken in Spanje. De twee reizen voor het eerst sinds lange tijd, in hun oude auto door een totaal veranderd Europa; kibbelend, maar ook de ene herinnering na de andere ophalend. Onderweg komt Jaap tot het pijnlijke besef dat zijn vrouw dementerend is. Zich realiserend dat alles wellicht anders gaat worden, leren ze opnieuw waarom ze elkaar liefhebben.

test

The Peasants

Verfilming van een van de beroemdste Poolse boeken door de makers van Loving Vincent. De geheel met de hand geschilderde film is een lust voor het oog.
The Peasants vertelt het verhaal van het boerenmeisje Jagna, die in het Polen van de 19e eeuw haar eigen weg probeert te vinden. Wanneer Jagna gedwongen wordt te trouwen met de veel oudere rijke boer Boryna, moet ze haar liefde voor zijn zoon Antek loslaten. Haar leven wordt steeds meer een strijd voor haar eigen onafhankelijkheid in een dorp vol jaloezie, roddels, vetes en een diepgeworteld patriarchaat. In deze verfilming van het boek ‘Chlopi’ van Władysław Reymont zijn de handgeschilderde beelden gebaseerd op werken uit de 19e en 20e eeuw van Poolse kunstenaars als Józef Chelmonski, Ferdynand Ruszczyc en Leon Wyczólkowski.

test

Oscarzondag | Anatomy of a Fall

test

Oscarzondag | Past Lives

test

Oscarzondag |The Holdovers

test

Oscarzondag | Poor Things

test

The Promised Land

Historisch drama met een sterke hoofdrol voor Mads Mikkelsen van de regisseur van A Royal Affair.
1755, Denemarken. Kapitein Ludvig Kahlen heeft zichzelf als doel gesteld de ongetemde Deense heide leefbaar te maken om in naam van koning Frederik V een kolonie te bouwen. In ruil hiervoor verwacht hij een koninklijke titel met bijbehorende eer en rijkdom. Kahlen heeft er echter al snel een vijand bij. Volgens de meedogenloze landeigenaar Frederik de Schinkel is het stuk grond namelijk al in zijn bezit. Wanneer De Schinkel ontdekt dat twee van zijn arbeiders zijn ontsnapt om zich bij Kahlen aan te sluiten, zweert hij wraak. Kahlen laat zich niet intimideren en gaat de strijd aan, waarbij hij zowel zijn eigen leven als dat van zijn opkomende gemeenschap op het spel zet.

test

Bonnard, Pierre et Marthe

Film over de impressionistische schilder Pierre Bonnard en zijn muze Marthe de Méligny.
Pierre Bonnard zou niet de schilder zijn die iedereen kent zonder de raadselachtige Marthe, die op meer dan een derde van zijn werken staat afgebeeld. Toen ze elkaar ontmoetten en op slag verliefd werden deed Maria Boursin, alias Marthe de Méligny, zich voor als een verarmde Italiaanse aristocrate. Ze kon nog niet vermoeden dat ze een belangrijke rol zou spelen in een groots oeuvre, dat nu wordt beschouwd als een van de belangrijkste van het begin van de twintigste eeuw. In de film die een vijftig jaar omspannend verhaal over liefde en kunst omvat, speelt ook de schilder Monet een vrij belangrijke rol. De film is geregisseerd door Martin Provost die eerder de kunstfilm Séraphine maakte.

test

C’è ancora domani

Stijlvol en krachtig drama over een huisvrouw in het Rome van 1946, die de eerste stappen zet om zich te onttrekken aan de tirannie van haar man.
Delia en Ivano wonen met hun kinderen en Ivano’s zieke vader in Rome. Het is 1946 en de mensen in de stad balanceren tussen de bevrijdingsroes en de tekorten van de voorbije oorlog. Delia is het zorgende type die heeft leren omgaan met haar tirannieke man. De familie is opgewonden want hun dochter gaat zich verloven. Maar alles verandert wanneer Delia een mysterieuze brief ontvangt die haar moed aanwakkert om te streven naar een beter leven… Geïnspireerd door de verhalen van grootmoeders en overgrootmoeders. De film is een enorme hit in haar thuisland Italië.

test

The Color Purple – Boek in Beeld

Een krachtige nieuwe versie van de klassieker uit 1985 van Steven Spielberg, en de verfilming van het beroemde gelijknamige boek van Alice Walker.
Het meeslepende verhaal van drie vrouwen, van wie de levens onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, is nu opnieuw verfilmd als musical. De passieve Celie emancipeert zich dankzij de fiere Sofia van haar macho-man die haar voortdurend mishandeld. The Color Purple beslaat bijna veertig jaar uit het helse leven van voetveeg Celie, die tussen 1909 en 1947 wordt gevolgd. Naast Celie spelen andere vrouwen een belangrijke rol: Celies zus Nettie, de flamboyante zangeres Shug Avery en de opstandige Sofia, die getrouwd is met Harpo, de zoon van Mister. De vrouwen hebben vrijwel niets te verwachten van mannen.

test

Oscarzondag | Past Lives

Deze subtiele en prachtige debuutfilm was dè grote verrassing van de Berlinale (Filmfestival Berlijn) en Sundance eerder dit jaar.
Over het lot, de liefde, en de dunne scheidslijn tussen het leven dat we leiden en het leven hoe het had kunnen zijn.
Nora (Greta Lee) en Hae Sung (Teo Yoo), twee diep verbonden jeugdvrienden, worden uit elkaar gerukt als Nora’s familie vanuit Zuid-Korea naar Canada emigreert. Twaalf jaar later studeert Nora in New York en hervinden de twee elkaar via het internet. Ze fantaseren over een wederzien, maar de afstand doet het contact verwateren. Nog eens twaalf jaar later is Nora inmiddels getrouwd en wordt ze tijdens een allesbepalende week herenigd met haar jeugdliefde, als hij haar opzoekt in New York.

test

Samsara

Zintuiglijke film vol oogstrelende beelden, die de kijker meeneemt op een reis naar een intieme en meditatieve ervaring.
Samsara is een Sanskrietwoord dat verwijst naar de cyclus van geboorte, leven, dood en reïncarnatie. Het eerste deel van de film neemt ons mee van de tempels van Laos naar de stranden van Zanzibar. In Laos steekt elke dag een jonge monnik de rivier over om een oude vrouw een tekst voor te lezen die als leidraad dient voor het vinden van de weg naar het hiernamaals. Wanneer de vrouw sterft, begint haar geest een zintuiglijke reis naar reïncarnatie in een volgend lichaam. In het tweede deel van de film bevinden we ons in Zanzibar, Tanzania waar de Islam op een andere manier omgaat met geboorte, leven, dood en reïncarnatie.

test

Io Capitano

Hartverscheurende en confronterende film over twee Senegalese tieners die via een gevaarlijke route hun thuisland verlaten om naar Europa te gaan.
Geïnspireerd op mythen en waargebeurde verhalen neemt regisseur Matteo Garrone (Gomorra, Dogman) de kijker mee op een diep ontroerende tocht van twee tienerjongens, die hun familie in Senegal verlaten om hun droom van een beter leven in Europa na te jagen. Hun hedendaagse odyssee voert hen door de gevaarlijke woestijn, de verschrikkingen van de detentiecentra van Libië en de gevaren van de zee. Ze beginnen hun reis als mens, maar transformeren al snel tot handelswaar voor de mensensmokkelaars waarbij hun dromen, hoop en ambities ruimte moeten maken voor een strijd om te overleven.

test

Blackbird Blackbird Blackberry

Charmant en eigenwijs Georgisch liefdesverhaal waarin de ongebonden Etero tegen alle conventies in op een seksuele ontdekkingstocht gaat.
Etero koestert haar vrijheid evenveel als haar winkel en de bramen die ze plukt. In haar Georgische dorp is ze het middelpunt van geroddel omdat ze geen man heeft, maar toch is ze trots op haar onconventionele leven. Tot ze, na een bijna-doodervaring, als een blok voor leverancier Murman valt. Na 48 jaar maagdelijkheid en ongebondenheid komt Etero plots in een gepassioneerde seksuele wervelwind terecht, waarna ze voor de onvermijdelijke keuze komt te staan: alleen door of samen? Met veel charme en schilderachtig camerawerk meandert dit internationaal geprezen portret van een eigenwijze vrouw tussen het plezier van seksuele ontdekking en de bevrijdende zelfstandigheid van alleen zijn.

test

Beau Travail

Een meesterwerk van regisseuse Claire Denis, dat 25 jaar na dato in een gerestaureerde 4k versie voor het eerst in Nederland wordt uitgebracht.
Galoup blikt vanuit Marseille terug op zijn tijd bij het vreemdelingenlegioen in het Afrikaanse Djibouti. Er ontvouwt zich een hypnotiserend verhaal van militaire erecodes, onderdrukte verlangens en jaloezie. Allemaal zijn ze als vreemdeling hier gekomen, toch lijkt Galoup hier, als sergeant van zijn eenheid, helemaal op zijn plek. Hij gedijt bij de strenge hiërarchie, codes en vaste rituelen van het leger. Onder zijn leiding doen de soldaten de was, strijken hun kleren en trainen in de woestijn. Beau Travail eindigde op de zevende plek in de lijst met beste films aller tijden van filmtijdschrift Sight & Sound.

test

Ferrari

De zomer van 1957 verloopt moeizaam voor ex-autocoureur Enzo Ferrari (Adam Driver): zijn autobedrijf dreigt failliet te gaan en het huwelijk met zijn vrouw Laura (Penélope Cruz) lijdt zwaar onder het gemis van hun overleden zoon Dino. Enzo zet zijn laatste hoop op één racewedstrijd: de Mille Miglia door Italië. ‘Ferrari’ is de langverwachte nieuwe film van regisseur Michael Mann (Heat, Collateral) met in de hoofdrollen Adam Driver (Marriage Story, House of Gucci), Penélope Cruz (Parallel Mothers) en Shailene Woodley (Dumb Money, To Catch a Killer).

test

The Zone of Interest

Een genadeloos en uitzonderlijk oorlogsdrama zoals we dit niet eerder zagen. Regisseur Jonathan Glazer (Under the Skin) toont de banaliteit van het kwaad.
Kampcommandant Rudolf Höss (Christian Friedel) woont met zijn gezin in een mooie, ruime dienstwoning met een grote tuin, die grenst aan de muur van Auschwitz. Zijn vrouw Hedwig (Sandra Hüller) voelt zich de koning te rijk. In deze omgeving creëert ze een paradijs voor haar gezin, en dit laat ze zich niet meer afnemen. Wat Glazer op briljante wijze aansnijdt, is dat uitersten naast elkaar kunnen bestaan. We kijken naar het alledaagse reilen en zeilen van een nazi-familie, in het afgrijselijke besef van wat er zich aan de andere kant van de muur afspeelt. De film won de Grand Prix op het Filmfestival van Cannes.

test

Poor Things

De nieuwste film van regisseur Yorgos Lanthimos (The Favourite, The Lobster) won de Gouden Leeuw tijdens het afgelopen filmfestival van Venetië.
Een ongelofelijk verhaal en de fantastische evolutie van Bella Baxter (Emma Stone), een jonge vrouw die weer tot leven is gewekt door de briljante en onorthodoxe wetenschapper Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe).
Yorgos Lanthimos kan als geen ander zo’n bizar scenario uitwerken.
Bella is leergierig en leeft een beschermd bestaan bij Baxter. Ze mist kennis over de wereld om haar heen, maar heeft een drang er meer over te leren. Daarom gaat Bella er vandoor met Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo), een gladde en losbandige advocaat. Ze beleven een wervelend en losbandig avontuur over de hele wereld.

test

Rapito

Regisseur Marco Bellocchio (Il Traditore) vertelt het waargebeurde verhaal van een Joods jongetje dat door de Katholieke kerk ontvoerd werd.
Het is het jaar 1858. In de Joodse wijk in Bologna dringen soldaten van de Paus het huis van de familie Mortara binnen. Op bevel van de kardinaal moeten ze de zevenjarige zoon Edgardo meenemen. Als baby schijnt hij in het geheim te zijn gedoopt door het kindermeisje, met als gevolg dat hij nu volgens de Roomse wetten een katholieke opvoeding moet krijgen. Edgardo’s ouders blijven in wanhoop achter en doen er alles aan om hun zoon terug te krijgen. Met brede steun van binnen en buiten de Joodse gemeenschap krijgt de strijd van de Mortara’s al snel een politieke lading.