test

Empire of Light

Prachtig tijdsbeeld van Engeland aan het begin van de jaren ’80, tegen een achtergrond van recessie, werkeloosheid en racisme. Met o.a. Olivia Colman (The Crown) en Colin Firth (Supernova).
Empire of Light van regisseur Sam Mendes (1917, American Beauty), speelt zich af in een Engelse badplaats in het begin van de jaren tachtig. Het is een romantische ode aan het licht van de liefde en de kracht van de filmkunst. Hilary (Olivia Coleman) is een geestelijk niet helemaal stabiele bedrijfsleidster van een mooi aan de kust gelegen filmtheater. Zij bloeit op als er een nieuwe kaartjesverkoper wordt aangenomen. Er ontstaat een warme relatie tussen haar en deze veel jongere man. De film heeft een Oscarnominatie gekregen voor de cinematografie die in handen was van de legendarische Roger Deakins.

test

Revoir Paris

Deze indringende Franse film won de publieksprijs tijdens de afgelopen Hoornse Filmdagen.
Nadat ze een aanslag in een Parijs’ restaurant heeft overleefd, blijft vertaalster Mia met veel vragen zitten. Haar geheugen laat haar voorlopig in de steek. Pas nadat ze bij een praatgroep van andere overlevenden de sympathieke Thomas heeft ontmoet, komen de herinneringen langzaam maar zeker terug. Revoir Paris, geïnspireerd door de aanslagen in Parijs in 2015, toont op indringende wijze het helingsproces dat Mia doorloopt. Van het verzwijgen van de pijn tot de erkenning ervan, het delen van ervaringen met lotgenoten, tot de daaropvolgende zoektocht naar antwoorden. Virginie Efira die de rol van Mia speelt, heeft een César (De Franse Oscars) voor deze fraaie en stoïcijnse rol gekregen.

test

The Quiet Girl

Een pareltje uit Ierland dat genomineerd is voor de Oscar voor Beste Buitenlandse Film.
The Quiet Girl (An Cailín Ciúin) is het ingetogen en betoverende debuut van de Ierse regisseur Colm Bairéad. De film speelt zich af op het platteland van Ierland in 1981. Centraal staat een jong, lief en heel introvert 10-jarig meisje dat Cáit heet. Met een vijfde kind op komst is er voor Cáit niet voldoende plek bij haar niet erg liefhebbende ouders. Ze wordt voor een zomer naar familie op het platteland gestuurd, waar ze liefdevol wordt opgevangen door tante Eibhlín en haar, in eerste instantie stugge, oom Seán. Zowel de Keltische taal, die in een heel klein deel van Ierland nog gesproken wordt, als het prachtige landschap, geven de film extra kleur.

test

Het Verloren Transport

In de lente van 1945 strandt een deportatietrein met honderden Joodse gevangenen bij een klein Duits dorp dat is ingenomen door het Rode Leger.
Tot elkaar veroordeeld en in een situatie van diep wantrouwen, wanhoop en wraak, ontstaat een onverwachte vriendschap tussen de Russische scherpschutter Vera, de jonge Duitse Winnie en de Joods-Nederlandse Simone. Het Verloren Transport is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog vertrokken nog drie treinen, met 6.800 Joodse gevangenen, uit het concentratiekamp Bergen-Belsen. Zij zouden naar Theresienstadt worden overgebracht. Vanwege de oprukkende geallieerde troepen maakte de laatste van deze drie treinen een barre tocht van zo’n 600 kilometer door Duits gebied dat nog niet in handen was van de geallieerde troepen.

test

Une belle course

Roadmovie over een 92-jarige vrouw die aan een taxichauffeur vraagt om haar nog een laatste keer Parijs te laten zien voordat ze naar een bejaardentehuis gaat.
De Parijse taxichauffeur Charles is zo’n typische brompot wie vrijwel alles in het leven tegen lijkt te zitten: schulden, verkeersboetes en een huwelijk dat op springen staat. Passagier Madeleine is uit ander hout gesneden: een stralende persoonlijkheid, maar ook een vrouw van 92 die nog één keer een rijtoer wil maken langs alle plekken die belangrijk waren in haar leven. Terwijl de twee tegengestelde karakters gaandeweg dichter tot elkaar komen, spat de chemie tussen de hoofdrolspelers, vijftiger Danny Boon en de 94-jarige Line Renaud, al vanaf het begin van het doek.

test

Toen Ik Je Zag

Naar de bestseller die Isa Hoes schreef over het leven met haar man Antonie Kamerling.
Acteurskoppel Esther (Noortje Herlaar) en Bastiaan (Egbert-Jan Weeber) leidt op het eerste oog een droomleven. Ze krijgen allebei de ene na de andere fantastische rol aangeboden, wonen met hun kinderen op een idyllische boerderij en zijn nog altijd stralend verliefd op elkaar. Maar er is een andere kant van hun leven die maar weinigen zien. De angsten en gekmakende onzekerheid waar Bastiaan mee kampt, hebben een steeds grotere impact op hem en hun relatie. Uit alle macht probeert Esther om haar grote liefde en haar gezin op de rit te houden, maar de ziekte in Bastiaans hoofd laat zich maar moeilijk bevechten.

test

Oscarzondag: Women Talking

In 2010 proberen de vrouwen van een gesloten geloofsgemeenschap de realiteit te verzoenen met hun geloof. Gebaseerd op het boek van Miriam Toews.

test

Oscarzondag: EO

Een avontuur waarin we de wereld zien door de ogen van een ezel.
EO (“eee-ohhh”), een grijze ezel met melancholische ogen, ontmoet zowel goede als slechte mensen op zijn levenspad door het hedendaagse Polen en Italië. Hij ondergaat vreugde en pijn. Maar in tegenstelling tot de mens, verliest hij nooit zijn onschuld. Slechts één keer in zijn lange leven heeft regisseur Jerzy Skolimowski naar eigen zeggen moeten huilen bij een film. Dat was in 1966 bij een vertoning van Au hasard Balthazar. De Poolse legende Jerzy Skolimowski levert een visueel experimentele aanvulling op dit zwart-wit drama van Robert Bresson . EO sleepte in 2022 de jury prijs op het Filmfestival van Cannes in de wacht en is onlangs genomineerd voor de Oscar van Beste Buitenlandse Film.

test

Oscarzondag: Tár

test

Oscarzondag: The Banshees of Inisherin