test

Past Lives

Deze subtiele en prachtige debuutfilm was dè grote verrassing van de Berlinale (Filmfestival Berlijn) en Sundance eerder dit jaar.
Over het lot, de liefde, en de dunne scheidslijn tussen het leven dat we leiden en het leven hoe het had kunnen zijn.
Nora (Greta Lee) en Hae Sung (Teo Yoo), twee diep verbonden jeugdvrienden, worden uit elkaar gerukt als Nora’s familie vanuit Zuid-Korea naar Canada emigreert. Twaalf jaar later studeert Nora in New York en hervinden de twee elkaar via het internet. Ze fantaseren over een wederzien, maar de afstand doet het contact verwateren. Nog eens twaalf jaar later is Nora inmiddels getrouwd en wordt ze tijdens een allesbepalende week herenigd met haar jeugdliefde, als hij haar opzoekt in New York.

test

The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry

Een roadmovie over liefde, hoop, vriendschap en over de kleine dingen in het leven.
Harold Fry (Jim Broadbent) heeft met zijn vrouw Maureen (Penelope Wilton) een heel normaal leven in een dorpje in Zuid-Engeland. Op een doordeweekse ochtend verlaat hij zijn huis om een brief te posten aan zijn vriendin Queenie die op sterven ligt. Hij weet dan nog niet dat hij aan een onwaarschijnlijke reis begint naar Berwick-upon-Tweed, de meest Noordelijke stad van het land die 700 km verder ligt. Hij heeft geen wandelschoenen, geen kaart en telefoon. Hij weet alleen dat hij door moet blijven lopen, om Queenie hoop en steun te geven. Onderweg ontmoet hij allerlei mensen met hun eigen bijzondere verhalen en sommigen lopen zelfs met hem mee omdat ze geloven in zijn doel.

test

Sweet Dreams

Een film over de ondergang van het Nederlandse kolonialisme in het voormalige Indië met fenomenale acteerprestaties.
Op een afgelegen Indonesisch eiland, tijdens de nadagen van het koloniale tijdperk, valt de Nederlandse suikerfabrikant Jan (Hans Dagelet) plotseling dood neer voor de ogen van zijn vrouw Agathe (Renée Soutendijk). Hun vervreemde zoon Cornelis (Florian Myjer) en zijn hoogzwangere vrouw Josefien (Lisa Zweerman) arriveren vanuit Nederland om het familiebedrijf over te nemen. Tot ieders ontzetting blijkt Jans concubine Siti (Hayati Aziz) een sleutelrol in zijn testament te vervullen. Te midden van een opstand van de Indonesische arbeiders, begint een kat-en-muis-spel waar niemand heelhuids uit zal komen. Sweet Dreams combineert meedogenloze satire en een uitbundige esthetiek in een verhaal over de ondergang van het Europese kolonialisme.

test

Anatomy of a Fall

De winnaar van de Gouden Palm van het afgelopen Filmfestival van Cannes is een scherp, spannend en psychologisch rechtbankdrama.
De succesvolle schrijfster Sandra woont samen met haar Franse man Samuel en hun slechtziende zoon Daniel en hun hond sinds een jaar in een afgelegen châlet in de Franse Alpen. Wanneer Samuel onder verdachte omstandigheden dood wordt aangetroffen, wordt Sandra aangeklaagd. Want was zijn val een noodlottig ongeluk, zelfmoord of is hij door zijn echtgenote geduwd? In de rechtszaak die volgt wordt hun relatie tot op de pijnlijkste details ontleedt. Veel meer dan een spannend moordmysterie is de film eigenlijk een veel complexer en spannender werk over de ontbinding van een huwelijk. Het is een gelaagde film waarin wordt gespeeld met een subjectieve blik.

test

De Vuurlinie

Een indrukwekkend verhaal over de strijd aan het front en die na terugkomst, geïnspireerd op het leven van de Nederlandse militair Marco Kroon.
Op missie in Afghanistan leidt Marco (Waldemar Torenstra) zijn manschappen op sterke wijze door vuurgevechten. Hij ontvangt daarvoor de hoogste onderscheiding die Nederland kent: de Militaire Willems-Orde. In de jaren erna raakt Marco echter in opspraak. Tegelijk worstelt de militair met trauma’s die hij zelfs met zijn liefde Mirjam niet kan delen en in de media en op straat heeft iedereen een mening over hem. Wanneer hij zijn gelijk probeert te bewijzen, staat hij misschien wel voor zijn moeilijkste missie ooit. Ook met o.a. Sallie Harmsen, Jeroen Spitzenberger, Angela Schijf, Pierre Bokma, Tibor Lukács en Huub Stapel.

test

Zomervacht

Verfilming van de gelijknamige bestseller van Jaap Robben.

Tijdens een broeierige zomervakantie zit Brian opgescheept met de zorg van zijn zwaar verstandelijk gehandicapte broer Lucien. Maar hoe zorg je voor iemand als je niet weet wat hij nodig heeft? Hoe maak je de juiste keuzes als je nog zoveel te ontdekken hebt? En hoe houd je iemand in bedwang die sterker is dan jij? En dan wordt Brian ook nog eens verliefd op Selma, maar zij heeft al een vriendje. Brian wordt gespeeld door het Vlaamse talent Jarne Heylen, Lucien door de debuterende Joël in ’t Veld, een jongen met spasme. Ook veel andere hoofdrolspelers en figuranten hebben een beperking. “Ik ben trots dat een deel van de cast bestaat uit mensen met echte beperkingen”, aldus de regisseur.

test

Naissance des Pieuvres

Marie, Anne en Floriane zijn vijftien, wonen in een voorwijk van Parijs en vervelen zich. Ze puberen en worstelen met hun ontluikende gevoelens en veranderende lichamen. Hun paden kruizen zich bij het zwembad waar liefde en verlangens op de spits worden gedreven.

test

Tótem

Liefdevol en mystiek portret van een Mexicaans gezin dat het leven viert tijdens een bitterzoet verjaardagsfeest.

Een liefdevol Mexicaans gezin is druk in de weer met de voorbereidingen van een groots verrassingsfeest voor Tona, de 27-jarige broer, zoon en vader. Op deze broeierige dag maken zijn temperamentvolle zussen alles klaar om hem een onvergetelijke verjaardag te geven, terwijl zijn dochter Sol zich probeert te vermaken in de luwte van het mystieke huis. Wanneer de zon ondergaat en gasten binnendruppelen, maakt de vrolijke drukte in het huis plaats voor een ongrijpbare melancholie. Het feest bruist van liefde maar heeft ook een bitterzoete bijsmaak. Totém viert het leven op intieme wijze en toont hoe ieder verschillend omgaat met loslaten, terwijl ze proberen te genieten van elke seconde die het leven biedt.

test

Golda

Film over de voormalige premier van Israël, Golda Meir (sterke rol van een bijna onherkenbare Helen Mirren) en haar rol tijdens de Jom Kippoeroorlog.

6 oktober, 1973. Op Israëls heiligste dag Jom Kippoer lanceren Egypte, Syrië en Jordanië een gezamenlijke verrassingsaanval op het schiereiland Sinaï en de Golanvlakte. Compleet overrompeld moet premier Golda Meir, de ‘Iron Lady’ van Israël, het dreigende gevaar zien af te wenden. Terwijl ze wordt tegengewerkt door haar volledig mannelijke kabinet, is het aan Golda om deze noodsituatie de kop in te drukken, want in deze race tegen de klok staan aan beide kanten van de strijd de levens van miljoenen burgers op het spel. De cinematografie van deze Amerikaanse productie was in handen van de Nederlandse cameraman Jasper Wolf (Monos, Instinct).

test

Unruly

Een zeer zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Denemarken.

Tussen 1923 en 1961 werd in opdracht van de Deense overheid een vrouweninstelling op het eilandje Sprogø geleid. Hier kregen vrouwen die volgens de overheid ‘moreel zwakzinnig’ waren een heropvoeding. Regelmatig waren het tienermoeders wiens kinderen werden afgenomen en soms ook jonge meisjes waarvan men vond dat ze ‘afgleden’.

In Unruly volgen we de jonge Maren die als losbandig en ongemanierd wordt gezien. Uit angst dat haar gedrag anderen zal beïnvloeden, wordt ze naar Sprogø gestuurd. Daar moet ze leren om zich als een dame te gedragen. Haar kamer deelt ze met Sørine, die reeds in het keurslijf is geperst. Maar Maren is niet van plan zich aan de regels te houden.

test

Les enfants des autres

Een verfrissend relatiedrama over een onderwerp dat niet vaak verfilmd is.

Lerares Rachel (Virginie Efira) tikt de veertig aan als ze smoorverliefd wordt op Ali, die ze tijdens een gitaarles leert kennen. Al snel raakt ze ook verknocht aan zijn vierjarige dochter Leila en krijgt ze ook te maken met de moeder (Chiara Mastroianni) van het meisje. In deze nieuwe situatie ervaart Rachel niet alleen moedergevoelens voor Leila en alle risico’s die het houden van andermans kinderen met zich mee brengen, maar begint ze ook haar eigen kinderwens te herontdekken. Regisseur Rebecca Zlotowski (Un fille facil, Grand Central) baseerde zich deels op haar eigen ervaringen en onderzoekt met Les enfants des autres de vele verschillende vormen die ouderschap kunnen aannemen.

test

Jeanne du Barry

In deze openingsfilm van het Filmfestival van Cannes is Johnny Depp, na zijn privé-schandaal, voor het eerst weer te zien.

Als vrouw uit de arbeidersklasse snakt de jonge Jeanne Vaubernier naar een hogere status, een haast onmogelijke droom die toch uitkomt door haar charmes, haar meesterlijke beheersing van de etiquette en haar naar verluidt haar indrukwekkende seksuele vaardigheden. Wanneer ze koning Lodewijk XV ontmoet wordt ze zijn courtisane. Een schandaal in Versailles. Hoofdrolspeelster Maïwenn, tevens regisseuse ziet Louis en Jeanne als twee geliefden die elkaar oprecht beminden in een onbarmhartige wereld vol gekonkel. De film is op z’n best wanneer ons een voyeuristische inkijk wordt gegund in de gekke tradities en rituelen waarvan het Franse hof in de 18de eeuw was doordrongen. 

test

Only You

Is de ware liefde … een onmogelijke liefde? Een grappige en intelligente romcom die de breekbaarheid van liefdesrelaties verkent.
Elisabeth (Claire Bender) staat op het punt te trouwen met haar jeugdliefde. Arthur (Egbert-Jan Weeber) staat op het punt alles achter zich te laten voor een lange reis. Als de twee elkaar ontmoeten, verandert alles. Niet in staat weerstand te bieden aan de enorme aantrekkingskracht, geven ze zich volledig over aan elkaar. Even bestaan hun plannen en de rest van de wereld niet meer; er is alleen nog maar die ander. Beseffend dat niets vanaf nu meer hetzelfde zal zijn, worden hun levens nogmaals compleet op z’n kop gezet wanneer Elisabeth ontdekt welk groot geheim Arthur met zich meedraagt.

test

Sisi & Ich

Aan het einde van de 19de eeuw leeft keizerin Elisabeth van Oostenrijk-Hongarije – beter bekend als Sisi – in een aristocratische vrouwelijke commune in Griekenland. Gravin Irma wordt als metgezel richting Sisi gestuurd en raakt meteen gefascineerd door de excentrieke en extravagante kluizenaar. Maar de buitenwereld probeert Sisi te breken. Hoe hevig Irma en Sisi zich ook verzetten, uiteindelijk lijkt er maar één noodlottig pad over te blijven dat de twee vrouwen voor altijd aan elkaar zal doen verbinden.

test

Juniper

Charlotte Rampling is ijzersterk als venijnige en alcoholistische grootmoeder met een onconventioneel verleden.
Sam, een zeventienjarige rebelse en depressieve tiener, moet noodgedwongen voor zijn oma Ruth zorgen, die hij nog niet eerder heeft ontmoet. Gebonden aan haar rolstoel en overspoeld door herinneringen aan haar tijd als oorlogsfotografe grijpt Ruth naar de fles. Langzaam maar zeker komen de twee ondanks Ruth’s woede-uitbarstingen en hun moeilijke karakters dichter tot elkaar. Met hun nieuw ontstane band bloeien ze allebei op en beteren ze zichzelf, tot de tijd ze inhaalt en ze de realiteit onder ogen moeten zien. De film speelt zich af op het platteland van Nieuw-Zeeland in de jaren negentig. De titel van de film, Juniper (jeneverbes), verwijst naar een belangrijk ingrediënt in gin.

test

Oppenheimer

Regisseur Christopher Nolan (Dunkirk) is terug met een epische thriller over de wetenschapper Oppenheimer, die ook wel ‘de vader van de atoombom’ wordt genoemd.
De film vertelt het fascinerende verhaal van de raadselachtige man, die om de wereld te redden, het risico moet nemen dat deze wordt verwoest.
De hoofdrollen worden vertolkt door Cillian Murphy (Peaky Blinders) als
Robert Oppenheimer en Emily Blunt (My Summer of Love) als zijn vrouw, bioloog en botanicus Kitty Oppenheimer. De rol van generaal Leslie Groves, die de directeur is van het Manhattan Project, wordt gespeeld door Matt Damon, en Robert Downey Jr. vertolkt de rol van Lewis Strauss, een van de oprichters van de U.S. Atomic Energy Commission. De film is gebaseerd op het boek ‘American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer’.
De cast bestaat verder uit Dane DeHaan (Valerian and the City of a Thousand Planets), Dylan Arnold (de Halloween-franchise), David Krumholtz (The Ballad of Buster Scruggs), Alden Ehrenreich (Solo: A Star Wars Story) en Matthew Modine (The Dark Knight Rises). De film is gebaseerd op het Pulitzer Prize-winnende boek American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer van Kai Bird en wijlen Martin J. Sherwin en wordt geproduceerd door Emma Thomas, Charles Roven van Atlas Entertainment en Christopher Nolan. Oppenheimer wordt gedraaid in een combinatie van IMAX® 65 mm en 65 mm groot formaatfilm met – voor het eerst in de geschiedenis – delen in IMAX® analoge zwart-witfilm. Nolans films, waaronder Tenet, Dunkirk, Interstellar, Inception en The Dark Knight-trilogie, hebben wereldwijd meer dan 5 miljard dollar opgebracht en zijn bekroond met 11 Oscars en 36 nominaties, waaronder twee nominaties voor Beste Film

test

Roter Himmel

De nieuwste film van regisseur Christian Petzold (Grote Juryprijs Berlinale) is wat ons betreft misschien wel zijn beste tot nu toe. Het is een zachtmoedige film vol humor, symbolisme maar ook tragiek.
Het plan van Leon en Felix, twee vrienden was om de zomer met zijn tweeën door te brengen in het vakantiehuisje van de familie aan de Baltische kust. Ze zijn daar vooral ook om de werken; Leon aan zijn nieuwste boek dat maar niet wil opschieten. Onverwachts moeten ze het huisje echter delen met een jonge vrouw en haar minnaar. De dagen zijn warm en het heeft al weken niet geregend. De uitgedroogde bossen om hen heen beginnen te branden, net als hun emoties. Geluk, lust en liefde, maar ook jaloezie, wrok en spanningen.

test

Asteroid City

Fans van Wes Anderson (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel) kunnen hun hart ophalen met deze nieuwe film die zich afspeelt in een fictief Amerikaans woestijnstadje in de jaren 50. En dan de cast van dit esthetische feestje: Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Tom Hanks, Margot Robbie, Maya Hawke, Jason Schwartzman, Adrien Brody, Willem Dafoe en Jeff Goldblum. 

Asteroid City speelt zich af rond 1955, in een fictief Amerikaans plaatsje in de woestijn. Het programma van een conventie voor jonge Stargazers en Space Cadets, waar leerlingen en hun ouders vanuit het hele land bij elkaar komen voor onderlinge kameraadschap en wetenschappelijke competitie, wordt spectaculair verstoord door wereldschokkende gebeurtenissen.

test

Cairo Conspiracy

Spannende spionagethriller van regisseur Tarik Saleh (The Nile Hilton Incident).
We maken kennis met Adam, die verstrikt raakt in een machtsstrijd binnen de religieuze en politieke elites van Egypte en een inkijkje geeft in deze verborgen wereld.
De eenvoudige vissersjongen Adam wordt toegelaten op de prestigieuze Al-Azhar Universiteit in Caïro, baken van de soennitische islam. Als de grootimam plotseling overlijdt, blijken de moslimbroeders en de Nationale Veiligheidsdienst tegengestelde belangen te hebben. Zonder het te weten wordt Adam gerekruteerd om de keuze voor de nieuwe groot-imam te beïnvloeden. Als hij achter de waarheid komt, zit hij gevangen tussen twee vuren. Regisseur Tarik Saleh koppelt politieke intriges aan eeuwenoude religieuze rituelen en liet zich inspireren door Umberto Eco’s ‘De naam van de roos’.

test

Allelujah

In De Beth, een klein regionaal ziekenhuis verblijven op de geriatrische afdeling patiënten die worden verzorgd door een enthousiast team van verpleegkundigen. Zuster Gilpin en dokter Valentine zorgen met hart en ziel voor de patiënten in het ziekenhuis.

test

Utama

Een film die met oogverblindende beelden de desastreuze invloed van klimaatverandering op traditioneel levende volkeren laat zien.
Utama opent met beeld van een oudere man die naar de zon loopt die goudkleurig boven de bergen oprijst. Dit is Virginio die zijn dagen doorbrengt met het zwerven over de verschroeide hoogvlakte van het Andesgebergte in Bolivia, terwijl hij zijn kudde pluizige lama’s laat grazen. Hij en zijn vrouw Sisa leven zonder stromend water en zonder elektriciteit. Het is Sisa’s taak om water te halen, terwijl Virginio de lama’s laat grazen. Het probleem is echter dat er in de regio geen regen meer valt en de sneeuw zich niet meer op bergtoppen laat zien. De dorpsbron is inmiddels opgedroogd.

test

La ragazza del futuro

Naar een waargebeurd verhaal waarin een jonge Siciliaanse vrouw in de jaren ’60 de man die haar heeft geschaakt voor de rechter sleept.
Lia is een jonge vrouw uit een arme familie, die samen met haar ouders in een dorp in Sicilië woont. Ze kent al een tijdje de flamboyante Lorenzo, zoon van de burgemeester. Als hij na een aantal maanden terugkeert naar hun geboortedorp pakken ze hun vriendschap weer op. Lorenzo wil duidelijk meer maar Lia is afhoudend. Op een avond ontvoert en verkracht hij haar. Volgens de heersende moraal moet Lia de eeuwenoude traditie van het “herstellende” huwelijk aanvaarden en trouwen om haar eer te redden. Ze accepteert dit niet en voor het eerst in de Italiaanse geschiedenis, trotseert een vrouw de sociale verwachtingen.

test

Air

Een door Ben Affleck geregisseerde film over de pogingen van Nike om in 1984 het aanstormende basketbaltalent Michael ‘Air’ Jordan te strikken voor een schoenendeal.
Air vertelt het verhaal van marketingman Sonny Vaccaro (Matt Damon), die in de jaren 80 voor Nike een nieuwe, iconische sneaker moet ontwikkelen. Vaccaro hoopt dat de piepjonge basketbalspeler Michael Jordan hem wil helpen. Als het tussen Jordan en de pas opgerichte basketbal divisie van Nike tot een samenwerking komt brengt dit niet alleen een revolutie in de sportwereld, maar ook in de hedendaagse cultuur teweeg. Regisseur Ben Affleck is daarnaast ook te zien als Phil Knight, mede-oprichter van Nike. Het is de eerste keer dat hij een speelfilm regisseert met zijn beste vriend Matt Damon in de hoofdrol.

test

Die Middag

Op een middag kruisen de levens van Roya en Nassim elkaar nadat Roya, een uitgeprocedeerde vluchteling uit Iran, probeert te voorkomen dat ze terug naar haar geboorteland wordt gestuurd.
Met alleen een adres op zak hoopt ze een tijdje te kunnen verblijven bij Nassim, een Iraans meisje dat afgewezen vluchtelingen bijstaat. Maar in plaats van Nassim treft ze een jongen die zegt de broer van Nassim te zijn. Hij is de sleutel van het appartement kwijt, zegt hij, dus tot zijn zus terugkeert kan hij de deur niet voor Roya openen. En zo besluit Roya in de gang op Nassim te wachten. De jonge man houdt Roya op afstand, maar zij laat zich niet zomaar wegjagen.

test

Blue Jean

Blue Jean is een indrukwekkend speelfilmdebuut dat bekroond werd met maar liefst vier British Independent Film Awards, waaronder die voor de Beste Hoofdrol.
De film laat zien dat er voor iedereen plaats is in de wereld. Ook als de samenleving obstakels opwerpt, kun je leren jezelf te zijn. Jean (prachtige en sprankelende rol van Rosy McEwen) is gymdocent op een middelbare school. Het is 1988 en de regering van Thatcher neemt een wet aan, die de promotie van homoseksualiteit verbiedt (Clause 28). Op school is Jean niet open over haar seksualiteit. Zo ver is ze zelf nog niet, maar deze nieuwe wet maakt het nu ook onmogelijk. Door de komst van een nieuwe leerlinge wordt Jean uiteindelijk toch gedwongen keuzes te maken.

test

Dalva

Verpletterend regiedebuut over de twaalfjarige Dalva die moet leren dat de liefde die ze met haar vader deelde niet was wat ze dacht.
Dalva woont alleen met haar vader. Tot de politie hun huis op een avond binnenvalt, en haar onder jeugdbescherming plaatst. Dalva is niet zoals andere twaalfjarige meisjes. Ze gedraagt en kleedt zich als een volwassen vrouw, en snapt totaal niet waarom ze zo ruw van haar vader werd weggerukt. Met hulp van haar begeleiders in de opvang zal Dalva moeten leren om weer kind te worden. De regisseuse wordt alom geprezen voor de subtiele en oprechte manier waarop ze een zeer shockerend onderwerp heeft verfilmd. De film werd tot publieksfavoriet verkozen tijdens het afgelopen Filmfestival van Rotterdam.

test

Metronom

Een knappe en zeer stijlvolle debuutfilm waarin jeugdige rebellie en tienerliefde worstelen om te overleven in de schaduw van een totalitair regime ten tijde van het ijzeren gordijn.
Boekarest, 1972. Ceausescu’s communistische regime is al zeven jaar aan de macht en wurgt de samenleving meer en meer. Vrijheid staat onder druk en cultuur moet ten dienste staan van de propagandamachine van de staat. Het is tegen deze achtergrond dat de schuchtere tiener Ana te horen krijgt dat haar vriend het land zal ontvluchten. Later die avond feest ze samen met vrienden. Ze luisteren naar het verboden radiostation Radio Free Europe, dansen op ‘’Light My Fire’’ van The Doors en besluiten een brief te schrijven naar de radiohost. Tot de Securitate, de geheime staatspolitie, binnenvalt…

test

Historias para no contar

Nieuwe komedie van Cesc Gay – ook wel de Spaanse Woody Allen genoemd – over de pijnlijke, wellicht herkenbare en onhandige tegenslagen in het leven die je het liefst geheim zou willen houden.
De vijf komische verhalen in Historias Para No Contrar spelen zich allemaal af in de stad Barcelona en zijn een ode aan de momenten in het leven waarvan je zou willen dat niemand ervan afwist of die je zou willen wissen uit je geheugen. Van een publieke vernedering tot een verkeerde beslissing nemen; de verschillende personages in de film proberen elk op hun eigen manier om te gaan met de verrassingen van het leven. Regisseur Cesc Gay maakte eerder de hartverwarmende film Truman.

test

No Dogs or Italians Allowed

Hartveroverende stop-motion animatiefilm over de Italiaanse grootouders van de regisseur, die als (gast)arbeiders proberen om hun geluk te vinden in Frankrijk.
Boven op een berg, middenin in de Piëmont (Noord-Italië), ligt het piepkleine dorpje Ugheterra. Nu zijn alle huizen vervallen, maar een eeuw geleden woonden daar families met allemaal dezelfde achternaam. Zo ook de grootouders van regisseur Alain Ughetto. Grond is er schaars en het eten dus ook. Luigi en zijn broers vertrekken dan ook elke winter naar Frankrijk en Zwitserland, om daar het zware werk te doen. De film is een warme, humorvolle ode aan zijn familie en een tijd die we bijna vergeten zijn. Een tijd waarin vele Europeanen als (gast)arbeiders probeerden wat van hun leven te maken.

test

Empire of Light

Prachtig tijdsbeeld van Engeland aan het begin van de jaren ’80, tegen een achtergrond van recessie, werkeloosheid en racisme. Met o.a. Olivia Colman (The Crown) en Colin Firth (Supernova).
Empire of Light van regisseur Sam Mendes (1917, American Beauty), speelt zich af in een Engelse badplaats in het begin van de jaren tachtig. Het is een romantische ode aan het licht van de liefde en de kracht van de filmkunst. Hilary (Olivia Coleman) is een geestelijk niet helemaal stabiele bedrijfsleidster van een mooi aan de kust gelegen filmtheater. Zij bloeit op als er een nieuwe kaartjesverkoper wordt aangenomen. Er ontstaat een warme relatie tussen haar en deze veel jongere man. De film heeft een Oscarnominatie gekregen voor de cinematografie die in handen was van de legendarische Roger Deakins.