test

Wild Port of Europe

Documentaire over de verrassende symbiose tussen menselijke bedrijvigheid en natuur in het grootste aaneengesloten transport- en industriegebied van Europa.

Eeuwenlang veroverde de mens terrein op de natuur. Maar de natuur herovert de laatste tijd niet zozeer terrein, ze past zich aan. Met Wild Port of Europe begeven de makers zich midden in het uitgestrekte industriële havengebied van de Rotterdamse haven tot aan Port of Moerdijk. In het niemandsland rond de terreinen, in het water tussen de vrachtschepen, maar ook tussen containers en langs spoorrails wemelt het van het dierenleven, van bunzingen en mantelmeeuwen tot krabben en zeehonden. Een hoopgevend staaltje van aanpassingsvermogen, dat wonderbaarlijke beelden oplevert in een natuurfilm die zijn ondertitel De Nieuwe Wildernis 2.0 alle eer aandoet.

test

Wolf

Onderhoudende documentaire over de terugkeer van de Wolf in Nederland met een voice-over van niemand minder dan Matthijs van Nieuwkerk.

Het zal niemand ontgaan zijn: de wolf is terug in Nederland. Dit is heel bijzonder, aangezien de wolf 150 jaar geleden uit Nederland verdween. De eerste roedelvorming vond plaats in 2019 en sindsdien is de wolf weer een vaste bewoner van de Veluwe geworden en onlangs zelfs ook elders in ons land. De terugkeer van de wolf werd gevierd als een bekroning op het natuurbeleid van de afgelopen decennia, zij het dat de terugkeer van de wolf ook nieuwe problemen oplevert.

Regisseur Cees van Kempen levert een opzienbarende natuurfilm die jong en oud zal aanspreken.