test

Songs of Earth

IJsblauwe gletsjers, klaterende watervallen en knisperend groene loofbomen vormen het adembenemende decor van deze documentaire.

Regisseur Margreth Olin keert terug naar haar geboorteplaats, de betoverende vallei Oldedalen in Noorwegen, voor een liefdevolle ode aan zowel deze majestueuze omgeving als aan haar ouders. In deze poëtische reis volgen we Olin en haar 84-jarige vader Jørgen, die een jaar lang fungeert als de wijze gids van zijn dochter. Olin’s lens vangt niet alleen het spectaculaire panorama, maar ook de stilte en sereniteit die heersen te midden van de ruige bergen, het wildleven en de tijdloze verhalen die de vallei omhelzen. Het adembenemende landschap wordt bijna uitsluitend begeleid door de geluiden van de natuur, die het London Contemporary Orchestra vertaalde in melodieën. Een groots natuurspektakel, gebouwd op een persoonlijke geschiedenis.

test

Onze Natuur, het Wilde België

De Belgische Nieuwe Wildernis komt nu ook naar Nederland.
Onze Natuur – Het Wilde België is een hoopvol verhaal en een adembenemend visueel schouwspel over de natuur in de achtertuin van onze zuiderburen. Over de wilde natuur die je niet in het drukbevolkte België zou verwachten. Vol bijzondere verhalen over bekende en onbekende dieren. De natuurfilm was in België een ongekende bioscoophit met maar liefst 300.000 bioscoopbezoekers.

test

Whale Nation

Een film die de complexe en verborgen wereld van de walvissen laat zien.
Vlaams presentator en acteur Tom Waes is te horen als verteller in de Nederlandse versie van Whale Nation. Waes werkte in het verleden als diepzeeduiker en is ambassadeur van de stichting Sea Sheperd die zich inzet voor het behoud van oceanen.
Whale Nation neemt je mee op ontdekkingsreis naar de bijzondere wereld van walvissen. Gebaseerd op het bestsellerboek van Heathcote Williams toont de documentaire ons de verborgen samenleving van deze buitengewone zoogdieren. Een adembenemende natuurfilm waarin je door de prachtige beelden en muziek helemaal in meegetrokken wordt. Ook zitten er leuke wetenswaardigheden in. Wist je bijvoorbeeld dat de tong van een walvis net zoveel weegt als een olifant?

test

Onder het Maaiveld junior

In de herfstvakantie vertonen wij de film Onder het Maaiveld Junior. De film is een verkorte kinderversie van de gelijknamige film voor volwassenen.

Wist je dat er in een handje grond meer bodemdiertjes leven dan dat er mensen op de aarde wonen? Meer dan acht miljard dus! Deze film neemt je mee op een ondergrondse reis naar allemaal beestjes die je nog nooit gezien hebt.

Na de film krijg je het leuke boekje De Regenmaker, een bodemzoekkaart, zodat je direct aan de slag kunt. En op vertoon van je filmticket kun je op donderdag 26 oktober om 10.30 uur gratis naar het bodemdiertjes lab bij De Hertenkamp in Enkhuizen.

test

Onder het Maaiveld

De makers van De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad gaan ondergronds.
De film Onder Het Maaiveld maakt het ongeziene gezien. Naast de wereld boven de grond bevolkt door planten, insecten en vogels, maar vooral door mensen, bevindt zich een tweede wereld: een ondergrondse gemeenschap van wortels, larven, wormen, schimmels, bacteriën, amoeben en geleedpotigen. Het bestaan van deze wereld zal niemand verrassen, maar dat al het leven in die microkosmos druk met elkaar communiceert is ronduit verbazingwekkend. Er zitten meer levende wezens in één theelepel gezonde grond dan er mensen op aarde zijn. De film vertelt het verhaal en de ontwikkeling van een groepje stedelingen die op een klein stukje grond, net buiten de grote stad, aan de slag gaan met het realiseren van een droom.

test

Wild Port of Europe

Documentaire over de verrassende symbiose tussen menselijke bedrijvigheid en natuur in het grootste aaneengesloten transport- en industriegebied van Europa.

Eeuwenlang veroverde de mens terrein op de natuur. Maar de natuur herovert de laatste tijd niet zozeer terrein, ze past zich aan. Met Wild Port of Europe begeven de makers zich midden in het uitgestrekte industriële havengebied van de Rotterdamse haven tot aan Port of Moerdijk. In het niemandsland rond de terreinen, in het water tussen de vrachtschepen, maar ook tussen containers en langs spoorrails wemelt het van het dierenleven, van bunzingen en mantelmeeuwen tot krabben en zeehonden. Een hoopgevend staaltje van aanpassingsvermogen, dat wonderbaarlijke beelden oplevert in een natuurfilm die zijn ondertitel De Nieuwe Wildernis 2.0 alle eer aandoet.

test

Wolf

Onderhoudende documentaire over de terugkeer van de Wolf in Nederland met een voice-over van niemand minder dan Matthijs van Nieuwkerk.

Het zal niemand ontgaan zijn: de wolf is terug in Nederland. Dit is heel bijzonder, aangezien de wolf 150 jaar geleden uit Nederland verdween. De eerste roedelvorming vond plaats in 2019 en sindsdien is de wolf weer een vaste bewoner van de Veluwe geworden en onlangs zelfs ook elders in ons land. De terugkeer van de wolf werd gevierd als een bekroning op het natuurbeleid van de afgelopen decennia, zij het dat de terugkeer van de wolf ook nieuwe problemen oplevert.

Regisseur Cees van Kempen levert een opzienbarende natuurfilm die jong en oud zal aanspreken.