DAS SCHWEIGENDE KLASSENZIMMER

Gegevens

Regie: Lars Kraume
Cast: Jonas Dassler - Michael del Coco - Lena Klenke
Genre: Drama
Land: Duitsland
Duur: 111 minuten
Kijkwijzer: 12 jaardiscriminatiegeweldgrofangst

Herdenking Februaristaking

U bent van harte uitgenodigd namens 4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen en Cinema Enkhuizen

Op de ochtend van 25 februari 1941 rijden er geen trams in Amsterdam … En niet alleen de trams staan stil. In allerlei steden en bedrijven legt men het werk neer na een oproep van de Communistische Partij Nederland om tegen de Jodenvervolging te staken. Maar de Duitsers treden hard op. Er vallen doden en gewonden en vier stakers worden geëxecuteerd.

Deze Februaristaking gaat de geschiedenis in als een daad van solidariteit en verzet. Elk jaar opnieuw wordt deze staking herdacht bij het standbeeld van de Dokwerker in Amsterdam. Hét symbool voor het verzet van gewone mensen tegen een gewelddadige bezetter.

Ook in dit Herdenkingsjaar 75 jaar Vrijheid vraagt het 4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen aandacht voor de Februaristaking. In samenwerking met Cinema Enkhuizen draait op zondag 23 februari de film
‘ Das Schweigende Klassenzimmer ‘. In deze film uit 2018 speelt verzet een grote rol. Een eindexamenklas uit de voormalige DDR verzet zich tegen het regime. Uit protest tegen het neerslaan van de Hongaarse Opstand in Boedapest in 1956 besluit de klas tot 2 minuten stilte. Een moedige daad met voor de scholieren vérstrekkende gevolgen.

Na afloop van de film is er gelegenheid om hierover met elkaar door te praten.

 

Tijden