DE ENKHUIZER ZEEVAARTSCHOOL EN DE VRACHTVAART

Gegevens

Regie: Bernice Notenboom
Cast:
Genre: Documentaire, Lezing
Land: Nederland
Duur: 105 minuten
Kijkwijzer: alle leeftijden

Enkhuizen heeft het!

Cinema Enkhuizen organiseert samen met Gemeente Enkhuizen drie avonden rond duurzaamheid. Grote en kleine bedrijven in Enkhuizen zijn hier als voorlopers mee bezig. Na samenwerking met Syngenta en Pipelife, op 26 februari de 3e avond in samenwerking met De Enkhuizer Zeevaartschool. Het programma bestaat uit een film, een lezing en een nagesprek met het publiek.

Film (60 minuten)
Seablind, the price of shipping our stuff, regie Bernice Notenboom
Negentig procent van alles wat we kopen, bereikt ons per schip. Schepen brengen ons voedsel, kleding, meubels en de nieuwste gadgets. De scheepvaart is tegelijkertijd één van de meest vervuilende, ongereguleerde en gesloten bedrijfstakken ter wereld. “We lijken wel zeeblind, stelt klimaatjournalist en filmmaker Bernice Notenboom. Hoe groter de containerschepen worden, hoe minder wij over ze weten.”

Lezing (35 minuten)
Energietransitie in de scheepvaart: Cosmo Wassenaar (directeur Enkhuizer Zeevaartschool) en Kapitein Jorne Langelaan (oprichter EcoClipper)
Na de film vertelt Cosmo Wassenaar, directeur van de Enkhuizer Zeevaartschool over de innovaties in de scheepvaart en de mogelijkheden die wind kan bieden voor de vrachtvaart in de reductie van CO2 uitstoot. Een inspirerend voorbeeld is kapitein Jorne Langelaan, oud leerling van de Enkhuizer Zeevaartschool en (mede)oprichter van EcoClipper en van Fairtransport. Hij neemt u mee in de volgende fase van de zeilende handelsvaart. De nieuwe Nederlandse rederij EcoClipper is opgericht in 2018 om transport en reizen per zeilschip grootschalig mogelijk te maken.

Tijden