OUD ENKHUIZEN

Gegevens

Regie:
Cast:
Genre:
Land:
Duur: 90 minuten
Kijkwijzer: alle leeftijden

Cinema Enkhuizen en Oud Enkhuizen werken samen! In de filmzaal van Cinema Enkhuizen in de Drom, waar gebruikelijk de landelijke premières worden vertoond, kan de filmkijker zich vergapen aan beelden van Enkhuizen en omgeving in vroegere tijden. De entreeprijs is € 5,-. Herken uw stad en wie weet uw voorouders.

Meer informatie over Oud Enkhuizen: www.oudenkhuizen.nl

Programma zondag 2 september 14.00 uur

De visserij in de jaren zestig.

Uiteraard zijn Enkhuizen en de visserij nauw met elkaar verbonden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de vissers met argusogen en misschien wel ongeloof, de plannen van minister Lely volgden. De dag dat de Afsluitdijk werd gesloten was dan ook geen aanleiding tot feestvreugde in de haven van Enkhuizen. Het was een dag van rouw.

Tot ieders verbazing bleek ook in het nieuwe IJsselmeer visvangst mogelijk. Het duurde een aantal jaren, een aantal vissers hadden hun bedrijf al opgedoekt, maar er kon weer gevist worden!

Deze middag aandacht voor de visserij in de late jaren zestig. De Enkhuizer vissers lopen nog met volle kuipen naar de afslag, waar een levendige handel heerste. Natuurlijk lag er al wat wit plastic in de haven, maar het accent ligt op de stoere kotters.

Het Grootslag voor de verkaveling

De film het Grootslag is gemaakt in opdracht van het Westfries Genootschap om de grote veranderingen vast te leggen bij de metamorfose van de oude vaarpolder Het Grootslag naar een moderne verkavelde rijpolder. De ruilverkaveling vond plaats tussen 1973-1979, waarbij ernstige gebreken op het gebied van ontsluiting, verkaveling, perceel grootte en ligging van bedrijfsgebouwen zo goed mogelijk werd opgelost. In het oostelijk deel van de polder werd het recreatiegebied ‘Het Streekbos’ aangelegd.

Dit alles ging wel ten koste van het fraaie landschap van de oude polder. Slechts enkele delen zijn min of meer in oude staat bewaard gebleven, zoals ‘De Weelen’ ten noorden van Horn bij Lutjebroek.

De film geeft een beeld van het leven en werken in een periode dat er alleen nog gevaren kon worden.

 

Heeft u zelf historisch filmmateriaal in uw bezit? Van harte welkom om te laten beoordelen of het (technisch) geschikt is voor vertonen. Mail naar voorzitter@oudenkhuizen.nl

Tijden