test

Joan Baez: I am a Noise

Een eerbetoon aan muzikante en activiste Joan Baez al meer dan zestig jaar op de planken staat.
De film volgt de nu 82-jarige zangeres tijdens haar afscheidstournee door Amerika en Europa. Hierin blikt Baez openhartig terug op haar leven: van haar indrukwekkende debuut op achttienjarige leeftijd, haar toewijding aan de burgerrechtenbeweging, tot haar nauwe band met Martin Luther King en haar hartverscheurende relatie met Bob Dylan. Ze deelt niet alleen haar successen, maar vertelt ook openlijk over de onbekende schaduwkanten van haar leven en de innerlijke demonen die haar al sinds haar jeugd hebben gekweld. De film combineert zorgvuldig eerder ongezien archiefmateriaal met diepgaande interviews, waarin ze voor het eerst de volledige waarheid van haar leven onthult, en exclusieve beelden achter de schermen van haar tournee.

test

Bob Marley: One Love

‘Let’s get together and feel allright’, bij deze geslaagde biopic over de Jamaicaanse reggaezanger Bob Marley.
De film begint en eindigt met twee concerten die proberen het politiek verscheurde land weer bij elkaar te brengen en het voortdurende geweld op het eiland te laten eindigen. Bob Marley: One Love is niet alleen een monument voor Bob Marley maar ook voor zijn echtgenote, achtergrond zangeres en producent, Rita.
De film is vol korte terugblikken: van de Engelse witte officier die zijn buitenechtelijke zoon Marley de rug toekeert, tot Marley’s kennismaking met het rastafari geloof. Het geheel is swingend in beeld gebracht.
De film is geproduceerd in samenwerking met de familie Marley, met Kingsley Ben-Adir als Marley en Lashana Lynch als zijn vrouw Rita.

test

Bonnard, Pierre et Marthe

Film over de impressionistische schilder Pierre Bonnard en zijn muze Marthe de Méligny.
Pierre Bonnard zou niet de schilder zijn die iedereen kent zonder de raadselachtige Marthe, die op meer dan een derde van zijn werken staat afgebeeld. Toen ze elkaar ontmoetten en op slag verliefd werden deed Maria Boursin, alias Marthe de Méligny, zich voor als een verarmde Italiaanse aristocrate. Ze kon nog niet vermoeden dat ze een belangrijke rol zou spelen in een groots oeuvre, dat nu wordt beschouwd als een van de belangrijkste van het begin van de twintigste eeuw. In de film die een vijftig jaar omspannend verhaal over liefde en kunst omvat, speelt ook de schilder Monet een vrij belangrijke rol. De film is geregisseerd door Martin Provost die eerder de kunstfilm Séraphine maakte.

test

Ferrari

De zomer van 1957 verloopt moeizaam voor ex-autocoureur Enzo Ferrari (Adam Driver): zijn autobedrijf dreigt failliet te gaan en het huwelijk met zijn vrouw Laura (Penélope Cruz) lijdt zwaar onder het gemis van hun overleden zoon Dino. Enzo zet zijn laatste hoop op één racewedstrijd: de Mille Miglia door Italië. ‘Ferrari’ is de langverwachte nieuwe film van regisseur Michael Mann (Heat, Collateral) met in de hoofdrollen Adam Driver (Marriage Story, House of Gucci), Penélope Cruz (Parallel Mothers) en Shailene Woodley (Dumb Money, To Catch a Killer).

test

Napoleon

Spectaculair epos van Ridley Scott (Gladiator, Thelma & Louise) over de turbulente opkomst en ondergang van de Franse keizer Napoleon Bonaparte.
Ten tijde van de Franse Revolutie maakt Napoleon (Joaquin Phoenix) een opmars in militaire kringen. In 1799 grijpt de ‘Kleine Generaal’ via een staatsgreep de macht, waarna hij zichzelf als leider installeerde. Door oorlog – nu bekend als napoleontische oorlogen – te voeren tegen andere Europese naties breidt hij steeds meer zijn rijk uit en zet hij een stempel op de Europese geschiedenis. Ondertussen beleeft hij op het thuisfront een stormachtige relatie met zijn overspelige vrouw en enige echte liefde, Joséphine (Vanessa Kirby).
Napoleon is een nieuwe film van de iconische regisseur Ridley Scott. Oscarwinnaar Joaquin Phoenix (Joker) schittert als Napoleon.

test

Jeanne du Barry

In deze openingsfilm van het Filmfestival van Cannes is Johnny Depp, na zijn privé-schandaal, voor het eerst weer te zien.

Als vrouw uit de arbeidersklasse snakt de jonge Jeanne Vaubernier naar een hogere status, een haast onmogelijke droom die toch uitkomt door haar charmes, haar meesterlijke beheersing van de etiquette en haar naar verluidt haar indrukwekkende seksuele vaardigheden. Wanneer ze koning Lodewijk XV ontmoet wordt ze zijn courtisane. Een schandaal in Versailles. Hoofdrolspeelster Maïwenn, tevens regisseuse ziet Louis en Jeanne als twee geliefden die elkaar oprecht beminden in een onbarmhartige wereld vol gekonkel. De film is op z’n best wanneer ons een voyeuristische inkijk wordt gegund in de gekke tradities en rituelen waarvan het Franse hof in de 18de eeuw was doordrongen. 

test

Golda

Film over de voormalige premier van Israël, Golda Meir (sterke rol van een bijna onherkenbare Helen Mirren) en haar rol tijdens de Jom Kippoeroorlog.

6 oktober, 1973. Op Israëls heiligste dag Jom Kippoer lanceren Egypte, Syrië en Jordanië een gezamenlijke verrassingsaanval op het schiereiland Sinaï en de Golanvlakte. Compleet overrompeld moet premier Golda Meir, de ‘Iron Lady’ van Israël, het dreigende gevaar zien af te wenden. Terwijl ze wordt tegengewerkt door haar volledig mannelijke kabinet, is het aan Golda om deze noodsituatie de kop in te drukken, want in deze race tegen de klok staan aan beide kanten van de strijd de levens van miljoenen burgers op het spel. De cinematografie van deze Amerikaanse productie was in handen van de Nederlandse cameraman Jasper Wolf (Monos, Instinct).

test

Oppenheimer

Regisseur Christopher Nolan (Dunkirk) is terug met een epische thriller over de wetenschapper Oppenheimer, die ook wel ‘de vader van de atoombom’ wordt genoemd.
De film vertelt het fascinerende verhaal van de raadselachtige man, die om de wereld te redden, het risico moet nemen dat deze wordt verwoest.
De hoofdrollen worden vertolkt door Cillian Murphy (Peaky Blinders) als
Robert Oppenheimer en Emily Blunt (My Summer of Love) als zijn vrouw, bioloog en botanicus Kitty Oppenheimer. De rol van generaal Leslie Groves, die de directeur is van het Manhattan Project, wordt gespeeld door Matt Damon, en Robert Downey Jr. vertolkt de rol van Lewis Strauss, een van de oprichters van de U.S. Atomic Energy Commission. De film is gebaseerd op het boek ‘American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer’.
De cast bestaat verder uit Dane DeHaan (Valerian and the City of a Thousand Planets), Dylan Arnold (de Halloween-franchise), David Krumholtz (The Ballad of Buster Scruggs), Alden Ehrenreich (Solo: A Star Wars Story) en Matthew Modine (The Dark Knight Rises). De film is gebaseerd op het Pulitzer Prize-winnende boek American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer van Kai Bird en wijlen Martin J. Sherwin en wordt geproduceerd door Emma Thomas, Charles Roven van Atlas Entertainment en Christopher Nolan. Oppenheimer wordt gedraaid in een combinatie van IMAX® 65 mm en 65 mm groot formaatfilm met – voor het eerst in de geschiedenis – delen in IMAX® analoge zwart-witfilm. Nolans films, waaronder Tenet, Dunkirk, Interstellar, Inception en The Dark Knight-trilogie, hebben wereldwijd meer dan 5 miljard dollar opgebracht en zijn bekroond met 11 Oscars en 36 nominaties, waaronder twee nominaties voor Beste Film

test

I Wanna Dance: The Whitney Houston Movie

I Wanna Dance: The Whitney Houston Moviei s een nieuwe film over popicoon Whitney Houston. Naomi Ackie (Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker) schittert als Whitney Houston in de muzikale biopic die gebaseerd is op het leven en de muziek van de legendarische zangeres. De film, geregisseerd door Kasi Lemmons (Harriet) naar een scenario van de voor een Oscar®-genomineerde Anthony McCarten (Bohemian Rhapsody), neemt je mee op een emotionele, turbulente reis door het leven en de carrière van Houston.