The Zone of Interest – Boek in Beeld

Cinema Enkhuizen vertoont in samenwerking met de Westfriese Bibliotheken op de vierde woensdag van de maand een boekverfilming. Een kopje koffie of thee is bij de prijs inbegrepen.

Met dit maandelijks terugkerend programma nodigen we boeklezers uit om mee te doen in het gesprek over de relatie boek en film. Er is aandacht voor het boek, de schrijver en de de makers van de film. Het is niet nodig om het boek al te hebben gelezen, dat kan ook zeker na het zien van de film waarbij de film de bron van inspiratie en de aanleiding tot het lezen van het boek is.

Deze maand vertonen we The Zone of Interest.
Een genadeloos en uitzonderlijk oorlogsdrama zoals we dit niet eerder zagen. Regisseur Jonathan Glazer (Under the Skin) toont de banaliteit van het kwaad.
Kampcommandant Rudolf Höss (Christian Friedel) woont met zijn gezin in een mooie, ruime dienstwoning met een grote tuin, die grenst aan de muur van Auschwitz. Zijn vrouw Hedwig (Sandra Hüller) voelt zich de koning te rijk. In deze omgeving creëert ze een paradijs voor haar gezin, en dit laat ze zich niet meer afnemen. Wat Glazer op briljante wijze aansnijdt, is dat uitersten naast elkaar kunnen bestaan. We kijken naar het alledaagse reilen en zeilen van een nazi-familie, in het afgrijselijke besef van wat er zich aan de andere kant van de muur afspeelt.

The Zone of Interest werd onderscheiden met de Grand Prix op het Filmfestival van Cannes en is genomineerd voor vijf Oscars, waaronder voor ‘Beste Film’. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Martin Amis.

The Zone of Interest is gebaseerd op het boek van Martin Amis, in het Nederlands vertaald als Het interessegebied. Het boek is te leen bij De Westfriese Bibliotheken.

Regie
Jonathan Glazer
Cast
Christian Friedel, Sandra Hüller, Ralph Herforth, Max Beck
Duur
106 minuten
Taal
Duits, Pools
Land & Jaar
VS, Verenigd Koninkrijk, Polen 2024
  • twaalf jaar
  • Eng
  • Discriminatie
/events/987
7504
Sluiten

The Zone of Interest – Boek in Beeld

Jonathan Glazer