Special: Dahomey met inleiding

Een unieke documentaire over het teruggeven van cultureel erfgoed, dekolonisering en tradities.

Cindy Zalm, Cindy Zalm hoofd Collectie Management van het Nationaal Museum Wereldculturen geeft een inleiding bij de film. Na afloop is er gelegenheid om vragen te stellen.

In Dahomey gaan poëzie, politiek en esthetiek hand in hand en bieden een verrassende kijk op deze actuele thema’s. Dahomey won de Gouden Beer (Beste Film) op het Filmfestival van Berlijn. In de 19e eeuw zijn honderden historische en culturele kunstvoorwerpen uit het West-Afrikaanse koninkrijk Dahomey geplunderd door Franse koloniale troepen. In november 2021 staan zesentwintig van die schatten op het punt om Parijs te verlaten en terug te keren naar hun land van herkomst, de huidige Republiek Benin. Maar hoe moet je je verhouden ten opzichte van de schatten van je voorouders, in een land dat tijdens hun afwezigheid zo is veranderd? De studenten van Benin gaan het gesprek aan en proberen het verleden een plek in het heden te geven.

‘Omarm het feit dat Dahomey geen conventionele documentaire is maar een lyrische, hybride film, die ook via de fantasie grip krijgt op zijn complexe onderwerp.’ ★★★★ – De Volkskrant

De Wereldkeuken van De Drom serveert voorafgaand aan de film een West-Afrikaans menu. Kaartjes hiervoor zijn niet inbegrepen bij het filmticket en verkrijgbaar bij De Drom.

Regie
Mati Diop
Duur
69 minuten
Taal
Engels, Frans, Fon
Land & Jaar
Frankrijk, Senegal 2024
Genre
documentaire
/events/1078
9957
Sluiten

Special: Dahomey met inleiding

Mati Diop

Aangeraden films

    • zes jaar
    • Geweld
    • Eng

    Nesjomme

    Regie: Sandra Beerends