I Am Not Your Negro

Op 1 juli was het 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte in Suriname en het Caribisch gebied. De Rijksoverheid heeft in het hele Koninkrijk een herdenkingsjaar Slavernijverleden uitgeroepen. Cinema Enkhuizen sluit hier met de documentaire I Am Not Your Negro bij aan.

Wij hopen dat het met de lage entreeprijs voor iedereen mogelijk is om deze belanghebbende film te komen zien bij ons in de Drom.

Stephan Sanders verzorgt een inleiding van de documentaire. Sanders is schrijver, columnist voor NRC en Trouw en medewerker van de Groene Amsterdammer.

I Am Not Your Negro

Een reis door de zwarte geschiedenis die de Burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig verbindt met het huidige #BlackLivesMatter.

In 1979 beschreef James Baldwin in een brief aan zijn literaire agent zijn volgende project, Remember This House. Het zou een revolutionair en persoonlijk boek worden over drie vermoorde vrienden: Malcolm X, Medgar Evers en Martin Luther King jr. Bij Baldwins dood in 1987 waren slechts dertig pagina’s van het manuscript klaar. In I Am Not Your Negro verbeeldt regisseur Raoul Peck het boek dat James Baldwin nooit afmaakte. Het resultaat is een radicaal, actueel onderzoek over ras in Amerika, waarbij Peck gebruik maakt van bijzonder archiefmateriaal en Samuel L. Jackson de teksten van Baldwin uitspreekt.

Stephan Sanders ( 1961) schrijver, columnist voor NRC en Trouw en medewerker van de Groene Amsterdammer schrijft al meer dan dertig jaar over wat vroeger ‘etnische verhoudingen’ heette, en wat nu wel wordt samengevat als het anti-racisme debat. Hij is een kenner en liefhebber van het werk van James Baldwin, schreef veel over hem, en aan de hand van Raould Pech’s film ‘I am not your Negro’ (2018) zal hij ook commentaar leveren op de jongste ontwikkelingen -zoals het N* woord in de titel, nu op z’n minst ongemakkelijk.

Regie
Raoul Peck
Cast
Samuel L. Jackson – Stem
Duur
93 minuten
Taal
Engels
Land & Jaar
VS 2016
Genre
documentaire
/events/282
6245
Sluiten

I Am Not Your Negro

Raoul Peck

Aangeraden films

  • Dearest Fiona

    Regie:

  • Warnow: Reis naar het Noorderlicht

    Regie: