Mijn vader, Nour en ik

Deze film wordt vanwege zijn belang aangeboden door de producent ‘Een van de jongens’. Bestel je gratis ticket via deze website.

Na twintig jaar gaat filmmaker Wiam Al-Zabari het gesprek met zijn vader aan. Waarom zijn ze gevlucht uit Irak? Waarom is dat nooit besproken? Lukt het hem het verleden los te laten en een Nederlandse toekomst te omarmen?
Toen hij 13 was ontvluchtte Wiam Al-Zabari Irak met zijn moeder, broer en zus. Tijdens deze angstige periode was zijn vader echter afwezig. Nu onderneemt Wiam een liefdevolle en intense zoektocht naar de geschiedenis van zijn vader en familie. Verteld in een ontroerend, persoonlijk bericht aan zijn eigen zoon Nour. Vijfentwintig jaar geleden vluchtte het gezin van filmmaker Wiam Al-Zabari midden in de nacht weg uit Bagdad. Wiams vader wachtte hen op in Nederland. Toen ze eindelijk werden herenigd, was zijn vader een gebroken man. Dit traumatiseerde de jonge Wiam. Maar in de jaren die volgden, werd er thuis niet over gepraat. Nu is Wiam zelf vader. In ‘Mijn vader, Nour en ik’ verbreekt hij de stilte en gaat het gesprek aan met zijn vader, moeder, broer en zus. Hij is vastberaden erachter te komen wat er destijds precies is gebeurd. En vooral ook: om zijn 9-jarige zoon Nour niet dezelfde zwaarte mee te geven die zijn vader, zonder het te willen, op hem heeft gelegd. Het resultaat is een prachtig, vaak humoristisch en zeer persoonlijk portret van liefdevolle familie waarin ieder lid – en iedere generatie – zijn eigen verhaal en herinneringen heeft.

Regie
Wiam Al-Zabari
Duur
56 minuten
Taal
Nederlands gesproken en Arabisch ondertiteld
Land & Jaar
Nederland 2023
Genre
documentaire
/events/1016
8548
Sluiten

Mijn vader, Nour en ik

Wiam Al-Zabari

Aangeraden films

  • Dearest Fiona

    Regie:

  • Warnow: Reis naar het Noorderlicht

    Regie: