test

Candy

Een mooi en intiem portret van saxofoniste Candy Dulfer.
Regisseur Carin Goeijers (But Now Is Perfect) heeft een onderhoudende documentaire over Candy Dulfer gemaakt. Candy is een wereldberoemde Nederlandse saxofoniste. Met haar ouders, die ook veelvuldig in beeld komen, heeft ze een hechte band. Haar vader Hans, zelf gerespecteerd jazz-saxofonist, en moeder Inge hebben zowel op muzikaal als zakelijk gebied altijd een grote rol gespeeld in haar carrière. Candy heeft opgetreden met supersterren als Prince, David Stewart, Van Morrison en Pink Floyd. Maar als de pandemie uitbreekt en ze niet meer kan optreden, moet Candy vechten om haar hoofd boven water te houden. Ze gaat echter niet bij de pakken neer zitten en gaat op zoek naar nieuwe mogelijkheden om maar muziek te blijven maken.

test

Het Verzwijgen

Documentairemaakster Marieke van der Winden ontdekt dat niet alleen haar moeder,maar ook zij zelf is gevormd door een duister familiegeheim.

Op de begrafenis van haar moeder hoort Marieke van der Winden dat haar grootouders, aan wie ze liefdevolle herinneringen bewaart, tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerden met de bezetter. Een schokkende ontdekking die bovendien nieuw licht werpt op Mariekes moeizame relatie met haar moeder. Om haar beter te leren begrijpen verdiept Van der Winden zich in de pijnlijke familiegeschiedenis die ze stukje bij beetje blootlegt. Met archiefonderzoek, gesprekken met familie, maar ook door de plaatsen te bezoeken waar het bezoedelde verleden sporen heeft nagelaten. Het levert een indrukwekkend zelfonderzoek op, waarin kinderen van ‘’foute’’ (groot)ouders zich ongetwijfeld zullen herkennen.

test

Wolf

Onderhoudende documentaire over de terugkeer van de Wolf in Nederland met een voice-over van niemand minder dan Matthijs van Nieuwkerk.

Het zal niemand ontgaan zijn: de wolf is terug in Nederland. Dit is heel bijzonder, aangezien de wolf 150 jaar geleden uit Nederland verdween. De eerste roedelvorming vond plaats in 2019 en sindsdien is de wolf weer een vaste bewoner van de Veluwe geworden en onlangs zelfs ook elders in ons land. De terugkeer van de wolf werd gevierd als een bekroning op het natuurbeleid van de afgelopen decennia, zij het dat de terugkeer van de wolf ook nieuwe problemen oplevert.

Regisseur Cees van Kempen levert een opzienbarende natuurfilm die jong en oud zal aanspreken.

test

Moonage Daydream

Het is geen speelfilm, geen documentaire, geen biopic maar het is een audiovisuele ruimtereis door de wereld van David Bowie.

De film bestaat uit nooit eerder vertoonde concertbeelden (afkomstig uit het privé-archief van Bowie), bevat veel van zijn beste nummers en lijkt nu al een van de meest bepalende culturele momenten van dit jaar te worden. Het is een genre-overschrijdende filmische ervaring. We krijgen niet alleen Bowie als rockster, maar ook als veelzijdig kunstenaar te zien. En ook Bowie zelf komt aan het woord soms als voice-over maar ook in interviews. De film brengt ook alle personages, zoals Ziggy Stardust, in beeld die Bowie in ruim 30 jaar aannam. Kortom het is een cinematografische belevenis die je niet wilt missen lijkt ons.

test

Cow

Intiem en ontroerend portret van melkkoe Luma stemt tot nadenken over onze omgang met dieren die als weinig meer dan consumptieartikelen worden gezien.

We eten haar vlees en drinken haar melk, maar zelden staan we stil bij het leven van een dier waarvan de waarde uitsluitend economisch lijkt te zijn.
In haar eerste documentaire richt regisseur Andrea Arnold (American Honey) de camera op het dagelijks leven van de koe Luma. Arnold laat het oordeel aan de kijker, ook wanneer Luma’s pasgeboren kalf bij haar wordt weggenomen, zodat de moedermelk wordt veiliggesteld voor menselijke consumptie.
Met Arnold meekijkend in de ogen van dit mysterieuze wezen, beseffen we dat we het tekortdoen door haar alleen figuurlijk en letterlijk als melkkoe te zien.

test

Grutto! De Reis van onze Nationale Vogel

test

The Princess